środa, 13 sierpnia 2014

Wyzwanie letni jadłospis - Leczo

Dziś mam dla Was drugi przepis w ramach wyzwania letni jadłospis.

Leczo zapewne każdy zna. Każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Ja zaproponuję Wam swój sposób.

Składniki:
10 dużych czerwonych papryk
6 średnich cebul
0,5 kg wędzonego boczku
60 dag parówek
60 dag pieczarek
6 średnich pomidorów
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, maggi

Z papryk usuwamy oczywiście ziarenka i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Pomidorki najlepiej sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Parówki kroimy w kostkę.



















































































Każdy składnik przesmażamy oddzielnie, np. paprykę po usmażeniu przekładamy do garnka i smażymy kolejny składnik. Nie dodajemy za dużo tłuszczu.

Kiedy mamy juz wszystko przesmażone, dusimy w saganku na wolnym ogniu do miękkości ( ok 30 minut ). Doprawiamy do smaku i możemy podawać :)

Życzę smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Może Cię zdziwię, ale u mnie w domu lecza się nie jada. Nigdy go nie robiliśmy. Twój przepis wydaje się całkiem łatwy, a do tego smakowity, więc może przygotuję go w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szybko się je przyrządza. Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie zasmakuje :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię leczo, choć już dawno go nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj miałam na obiad leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i ślinotok mam...
    Uwielbiam tęże potrawę :)
    Moc pozdrowień!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bleee, ja strasznie nie lubię lecza :P wszyscy w domu jedzą z wyjątkiem mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... wygląda na prawdę przepysznie :) Ja kiedyś nie lubiłam lecza, ale moja szwagierka robi bardzo pyszne i to dzięki niej zaczęłam je jeść. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń