Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.*
* http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Składniki:
- 3 cukinie
- 0.5. kg mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu
- ser żółty
- 1 cebula
- przyprawy: sół, pieprz, czubrica czerwona.
Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Solimy, pieprzymy, lekko polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Układamy na środek ser typu włoskiego. Na to kładziemy masę mięsno ryżową przyprawioną do smaku ( tak jak na kotlety mielone ).
Następnie przesmażamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę i kładziemy na mięso. Na sam wierzch układamy ser żółty pokrojony na grubsze plastry.
Wszystko zapiekamy w piekarniku w 180 C. przez 40 - 45 minut.
Możemy podawać z ziemniakami, z chlebem a nawet jako samodzielną potrawę.
Smacznego :)
Cóż, wszystko pięknie ładnie, a nawet smakowicie wygląda, ale co poradzę, że ja nie lubię cukinii. :(
OdpowiedzUsuńKażdy ma inne gusta kulinarne :)
UsuńA ja uwielbiam i faszerowana jest pyszniutka :)
OdpowiedzUsuńTeż zostaję u ciebie :)
Bardzo się cieszę :)
UsuńUwielbiam cukinię, na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam :)
UsuńOoo, muszę wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMuszą być niezwykle smaczne :) aż się zrobiłam głodna ;-)
OdpowiedzUsuńwidziałam więcej przepisów u Ciebie, obserwuję i będę zaglądała - uwielbiam gotować <3 Pozdrawiam!
Smaczne to mało powiedziane :)
UsuńCieszę się, ze Ci się podoba i również pozdrawiam :)
Robiłam nieco inaczej, ale też faszerowaną :) Widzę, że dwie uczestniczki wyzwania dały w tę środę moje ulubione potrawy
OdpowiedzUsuńTrafiłam w Twój gust :)
UsuńWitaj Sandra, wracam po wielu perypetiach, więc oczywiście musiałam zajrzeć do Ciebie. Uwielbiam cukinię, często ją przyrządzam. To wspaniała jarzyna i można ją przygotowywać na różne sposoby. U nas świetnie sprawdza sie z czosnkiem i różnymi serami i oczywiście z mnóstwem przypraw. Można ją równiez przygotwac na grillu. Twój przepis jest wspaniały, na pewno wypróbuję. Serdecznie pozdrawiam. Ania
OdpowiedzUsuńO tak na grillu jest cudowna :) Pozdrawiam :)
UsuńA więc tak, przepis całkiem ciekawy. Przy okazji podałaś na początku kilka ciekawostek :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie :) Cukinia wygląda apetycznie :D
Jest przepyszna :)
UsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję Twój przepis, bo opis i wygląd potrawy jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w moim candy i życzę powodzenia w losowaniu :) Pozdrawiam!
Wypróbuj na pewno Ci będzie smakowało :)
UsuńW tym roku jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić zaległości :)
UsuńKusi :)
OdpowiedzUsuń