środa, 20 sierpnia 2014

Wyzwanie letni jadłospis - Faszerowana cukinia

Kolejny tydzień wyzwania i kolejny łatwy, szybki i przyjemny przepis :)

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.*

* http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html




Składniki:
- 3 cukinie
- 0.5. kg mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu
- ser żółty
- 1 cebula
- przyprawy: sół, pieprz, czubrica czerwona.



Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Solimy, pieprzymy, lekko polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Układamy  na środek ser typu włoskiego. Na to kładziemy masę mięsno ryżową przyprawioną do smaku ( tak jak na kotlety mielone ). 





Następnie przesmażamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę i kładziemy na mięso. Na sam wierzch układamy ser żółty pokrojony na grubsze plastry.
Wszystko zapiekamy w piekarniku w 180 C. przez 40 - 45 minut.

Możemy podawać z ziemniakami, z chlebem a nawet jako samodzielną potrawę. 


Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Cóż, wszystko pięknie ładnie, a nawet smakowicie wygląda, ale co poradzę, że ja nie lubię cukinii. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam i faszerowana jest pyszniutka :)
    Też zostaję u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię, na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być niezwykle smaczne :) aż się zrobiłam głodna ;-)
    widziałam więcej przepisów u Ciebie, obserwuję i będę zaglądała - uwielbiam gotować <3 Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne to mało powiedziane :)
      Cieszę się, ze Ci się podoba i również pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Robiłam nieco inaczej, ale też faszerowaną :) Widzę, że dwie uczestniczki wyzwania dały w tę środę moje ulubione potrawy

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Sandra, wracam po wielu perypetiach, więc oczywiście musiałam zajrzeć do Ciebie. Uwielbiam cukinię, często ją przyrządzam. To wspaniała jarzyna i można ją przygotowywać na różne sposoby. U nas świetnie sprawdza sie z czosnkiem i różnymi serami i oczywiście z mnóstwem przypraw. Można ją równiez przygotwac na grillu. Twój przepis jest wspaniały, na pewno wypróbuję. Serdecznie pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak na grillu jest cudowna :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. A więc tak, przepis całkiem ciekawy. Przy okazji podałaś na początku kilka ciekawostek :)
    Bardzo fajnie :) Cukinia wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. z chęcią wypróbuję Twój przepis, bo opis i wygląd potrawy jest pyszny :)
    Bardzo dziękuję za udział w moim candy i życzę powodzenia w losowaniu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj na pewno Ci będzie smakowało :)

      Usuń
  10. W tym roku jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz nadrobić zaległości :)

      Usuń