Dziś mam dla Was drugi przepis w ramach wyzwania letni jadłospis.
Leczo zapewne każdy zna. Każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Ja zaproponuję Wam swój sposób.
Składniki:
10 dużych czerwonych papryk
6 średnich cebul
0,5 kg wędzonego boczku
60 dag parówek
60 dag pieczarek
6 średnich pomidorów
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, maggi
Z papryk usuwamy oczywiście ziarenka i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Pomidorki najlepiej sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Parówki kroimy w kostkę.
Każdy składnik przesmażamy oddzielnie, np. paprykę po usmażeniu przekładamy do garnka i smażymy kolejny składnik. Nie dodajemy za dużo tłuszczu.
Kiedy mamy juz wszystko przesmażone, dusimy w saganku na wolnym ogniu do miękkości ( ok 30 minut ). Doprawiamy do smaku i możemy podawać :)
Życzę smacznego :)
Może Cię zdziwię, ale u mnie w domu lecza się nie jada. Nigdy go nie robiliśmy. Twój przepis wydaje się całkiem łatwy, a do tego smakowity, więc może przygotuję go w wolnej chwili.
OdpowiedzUsuńBardzo szybko się je przyrządza. Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie zasmakuje :)
UsuńUwielbiam leczo <3
OdpowiedzUsuńMój blog
Ja lubię, ale jadam rzadko ;]
OdpowiedzUsuńU mnie bardzo często się pojawia :)
UsuńBardzo lubię leczo, choć już dawno go nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :)
Usuńwczoraj miałam na obiad leczo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńNo i ślinotok mam...
OdpowiedzUsuńUwielbiam tęże potrawę :)
Moc pozdrowień!
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńBleee, ja strasznie nie lubię lecza :P wszyscy w domu jedzą z wyjątkiem mnie :P
OdpowiedzUsuńU mnie w domu wszyscy uwielbiają tą potrawę :)
UsuńMmm... wygląda na prawdę przepysznie :) Ja kiedyś nie lubiłam lecza, ale moja szwagierka robi bardzo pyszne i to dzięki niej zaczęłam je jeść. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię leczo :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń