Będzie to murzynek, ale nie taki zwykły :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 kostka masła/margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 7 łyżek wody
- 4 jaja
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- Dżem
- Krem tortowy rumowy
W małym rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Następnie wsypujemy kakao i dolewamy wodę. Gotujemy ok 5 minut.
Po przestudzeniu do masy dodajemy 4 żółtka i mieszamy. Z tak powstałej masy odlewamy pół szklanki ( posłuży nam jako polewa na ciasto ).
Do reszty masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Mieszamy delikatnie i przelewamy masę do formy do pieczenia.
Po upieczeniu, ciasto kroimy na pół. spodnią warstwę smarujemy dżemem.
Na dżem kładziemy warstwę kremu ( zrobionego według przepisu na opakowaniu)
Ciasto polewamy wcześniej przygotowaną polewą i obsypujemy cukrem pudrem ( według uznania ).
Życzę smacznego :)
Ciacho! :D
OdpowiedzUsuńCiacho :)
Usuńbardzo lubimy murzynka, ale na polewę ja odlewam przed dodaniem jaj:)
OdpowiedzUsuńKażdy przepis jest inny :)
Usuńale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle mi ochoty narobiłaś! *o* Przepysznie wygąda!
OdpowiedzUsuńNie tylko pysznie wygląda :)
Usuń^^ klasyka, wilgotny murzynek. Ostatnio eksperymentowałam z mini babeczkami, taki rozbieg przedświąteczny ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam eksperymenty kulinarne :)
UsuńSmakowicie :) Uwielbiam ciasta z czekoladą lub kakao :)
OdpowiedzUsuń