poniedziałek, 9 marca 2015

Smakowity poniedziałek - wątróbka

Wiem, wiem zaraz pomyślicie " ble, jak można to jeść ". Dla wielu z Was wątróbka to zmora z dzieciństwa. Muszę się Wam przyznać, że bardzo długo nie mogłam przekonać się do tej potrawy. Jednak pewnego dnia siostra przyrządziła wątróbkę w tak wspaniały sposób, że przepadłam :)

Składniki:


  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 4 średnie cebule
  • przyprawa do wątróbki Rafex
  • pieprz





Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Podsmażoną cebulę przełożyć z patelni do miseczki i na tym samym tłuszczu, co smażyła się cebulka usmażyć wątróbkę. Smażyć wątróbkę na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając, a gdy będzie już odpowiednio usmażona dodać do niej podsmażone wcześniej cebule. Następnie wszystko przełożyć do niedużego saganka, doprawić i dusić jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.

Wątróbkę można podawać z ziemniakami bądź z pieczywem.


Mimo wszystko życzę smacznego :)


8 komentarzy:

  1. ja niestety nie przepadam za wątróbką :( a poza tym nie umiem jej dobrze zrobić, zawsze wychodzi mi za twarda... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam, ja bardzo długo nie lubiłam wątróbki, ale się w końcu do niej przekonałam :)

      Usuń
    2. To może i ja się kiedyś przekonam :)

      Usuń
  2. A ja wręcz kocham wątróbkę z cebulką :) Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak znalazła się zwolenniczka wątróbki :)

      Usuń
  3. ja uwielbiam wątróbkę, szczególnie gdy babcia robi w piekarniku z przyprawą do gyrosa i cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wątróbkę :) Dodaję czasem jabłko lub banana :)

    OdpowiedzUsuń