poniedziałek, 16 lutego 2015

Smakowity poniedziałek

Dziś pierwszy post z aromatycznej i smakowitej serii :)

Na tapetę wzięłam mięso mielone. I tak powstały mielone pod pierzynką :)

Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego
2 jajka
bułka tarta
2 czerstwe kajzerki
0.5 kg pieczarek
2-3 nezaduże cebule
30 dag sera żółtego
przyprawy: zioła zamiast soli oraz pieprz czosnkowy ( Rafex )

Czerstwe bułki moczymy w wodzie. Kiedy będą miękkie dodajemy je do mięsa mielonego. Dokładamy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę i formujemy kotlety w formie placków.





Pieczarki oraz cebule kroimy w plasterki. Następnie przesmażamy na patelni.


Na blachę posmarowaną olejem układamy placki, na nie kładziemy pieczarkowy farsz, przykrywamy plasterkami sera. Do smaku możemy polać keczupem i majonezem.

Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 C przez 20-30 minut.



Życzę smacznego :)

16 komentarzy:

  1. U mnie nikt by nie tknął - ale ja bym zjadła a jak! :D Moi chłopcy tylko "czyste" mielone :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na szczęście nauczyli się jeść takie udziwnienia :)

      Usuń
  2. o rany jak to smakowice wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, akurat się skłąda, że nie wiedziałam co zrobić na obiad, a mamcia leci do pracy. Chyba wszystko mam w domu DZIĘKI!

    zapraszam do mnie! www.sszuminska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam wielokrotnie :) Na prawdę pychotaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O a ja mielone jadałam pod wieloma postaciami ale tego dania nie znałam. Wygląda smacznie i zapewne takie jest.
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń